Založ si blog

Návrat

Možno som nikdy nemala prestať a možno som sa nikdy nemala nechať naviesť, aby som prestala. Dnes však viem, že ľudia, ktorí nevedia, že biely list papiera a pero ma vždy priťahovali, nemôžem nazvať priateľmi. Nie je predsa blízky ten, ktorý nevie o tvojej láske, na ktorú si časom zabudol. Lebo práca, lebo rodina, lebo žiaden voľný čas, lebo „JA“ už nie je prioritou? A tak ti iba poviem – skús dýchať za iných. Určite si povzdychneš a povieš: „Keby to šlo, odbremenil by som ich ťarchu, lebo ich veľmi ľúbim…“ No nemožno. A seba neľúbiš?

Kto si? Nehovor o tom, čo možno vidieť, ale o tom, čo si nosíš v sebe – nevypovedaný príbeh, túžby, sklamania, ciele, priority… Nikdy som netúžila písať knihy, romány, kuchárky. Prosto písať. I keď len pre seba. A možno len cítiť, že premýšľam. Že veci okolo mňa, ma niekedy nahnevajú a podnietia chytiť papier a pero do ruky. A potom zase v rytme všedných dní zabudnúť na tie momenty, ktoré mi vyčarili úsmev. A tak, keď niekto nevie zistiť, čo tvorilo tvoje „JA“, než ste sa stali „MY“, potom sa pýtam – prečo si ochotný za dotyčného dýchať? Prečo nerozvíjaš niečo, čo ťa kedysi tvorilo?

Ja dnes viem, že písanie ma robí slobodnou – slobodnou vo vzťahu ku mne. Lebo keď chceš dávať iným, musíš vedieť dať v prvom rade sebe. A keď chceš, aby ľudia vo vzťahu s tebou boli spokojní, musíš najprv spraviť spokojného seba. A je v princípe úplne jedno, čo je tou činnosťou – debata s priateľmi, šport, ručné práce, dobrá kniha, dobrý film… No ak to nemáš, je problém. Nie možno viditeľný, no citeľný. Skús sa aspoň na moment vrátiť k činnosti, ktorá ťa tvorila a pozoruj sa. Pozoruj zmeny tvojej nálady, zmeny tvojho správania a zmeny vzťahových vzorcov.

Znie to možno absurdne, no nie je nič jednoduchšie, ako sa obetovať pre človeka, ktorého ľúbime. Avšak, jediný s kým budeš na milión percent žiť až do smrti, si ty sám. Nie tvoja polovička, nie deti a ani tvoj obľúbený štvornohý maznáčik. TY SÁM. A tak keď zanedbáš tento najdôležitejší vzťahový vzorec, nezúr, keď to stagnuje aj inde. Buď sebec – v tej najsprávnejšej možnej miere – to ti prajem.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1235x
Priemerná čítanosť článkov: 1235x

Autor blogu

Kategórie

Archív